Search This Blog

Friday, March 16, 2012

Masakan cina 7


Hokkien mee penang

Bahan-bahan ( 8 orang )

2 bungkus mee kuning
bahan untuk campurkan didlm mee: tauge sayur kangkong beli dlm seikat bawang goreng telur 4 biji (rebus)
1kg udang sederhana (kopek asingkan isi dan kulit)
4 ulas bawang putih(ketuk-ketukan)
4 biji bawang besar (kisarkan)
1 senduk cili kisar (terpulang pada masing2 kalau nak pedas..
gula batu sedikit..
tauge
seikat sayur kangkong
bawang goreng
4 biji telur rebus

Cara-cara

Asingkan udang dari kulit.cucikan kulit tersebut dan direbus.air jangan dibuang..
ambil kulit yg direbus tadi kisarkan dgn sedikit air..kisar sampai hancur..

Panaskan minyak,tumiskan cili kisar tadi sehingga pecah minyak dan masukkan sekali bwg putih td..lepas itu baru masukkan bawang merah kisar..kalu tak nak masukkan bwg merah pun boleh gak tp kalau masukkan baru rasa power sikit..

Bila dan pecah minyak barulah dimasukkan kulit udang yg dikisar tadi...bagi bau ea naik dan masukkan air rebusan td dan tambah sedikit air biasa mengikut kepekatan yg diingini ..selalunya hokkien mee nih tak cair tak pekat,,tp kalau u all nak ea pekat masukkan sedikit bancuhan tpg jagung...

Akhir sekali masukan gula secukupnya..terpulanglah kalo nak manis ke tak hokkien mee nih mesti ada rasa manis sikit..masukkan lah garam dan pak ajinomoto...petua kalo nak hokkien mee nih sedap masukkan gula batu dalam seketul sederhana kecik kalo nak hirup ea masa tarik tu ssyrrrruuuup baru rasa power gilerrrrr... tentu u all tertanya isi udang nak buat ape..ok isi nya kita tumiskan dgn sedikit miyak sehingga kemerahan dan asingkan.air tumis tu td boleh dimasukkan kedalam kuah tadi..... kuah pun siap..celurlah mee.sayur kangkong...seperti bisa....telur pun kena rebus..

SAMBAL UNTUK MAKANNYA PULAK: tumis cili kisar dan masukkan sikit kicap cair dan aji... sambal ini untuk diletakkan didlm mee yg nak dimakan nanti... selamat mencuba..

No comments: