Search This Blog

Friday, March 16, 2012

masakan cina 2


Mooncake

Bahan-bahan ( 10 biji )

400g Tepung gandum
300ml Gula syrup ( Brown syrup )
80ml Minyak kacang ( Pakai minyak lain tak sedap )
1 sudu teh alkaline water ( Lye water )
1 biji telur ( untuk di sapu di atas mooncake )
500g inti kacang merah (paste) atau lotus paste.
Cara-cara

Campurkan kesemua bahan tepung,minyak kacang,gula syrup dan Alkaline water . Gaul hingga adunan jadi dough yg lembut. tinggalkan dough tadi selama 30min.

Inti kacang merah di bulatkan kecil kecil angaran 50g.

Setelah 30min , dough tadi di bagi 78g setiap satu. lalu di canai tipis. letakkan inti kacang merah di tenggah dough dan di bungkus setiap satu.

Setelah habis di bungkus lalu di terap dengan terap mooncake.

Mooncake yang selesai di terap, di susun di dulang.Bakar pada suhu 170c selama 15min lalu di keluarkan dan di sapu telur di atas mooncake tadi. Bakar lagi dengan suhu yang sama hinga masak .

No comments: