Search This Blog

Friday, March 16, 2012

Masakan cina 5


Chang Fen (Rice Roll)

Bahan-bahan ( 2 orang )

130gm tepung beras
10gm tepung ubi
10gm tepung kanji
1 cawan air
minyak secukupnya

Cara-cara

Masukkan tepung beras, tepung jagung, tepung kanji dan air ke dalam mangkuk. Kacau sampai serbati, diperap selama 1 jam.

Panaskan air untuk kukus. Sapukan pinggan dgn minyak supaya tidak melekat. Saya guna tray untuk toaster... hasilnya lebih cantik.

Masukkan bancuhan secukupnya dan kukus untuk 1 minit atau sampai masak. Buat nipis2 macam kueh tiaw.

Masukkan isi dan gulung. I buat isi udang, udang yg diperap dgn sedikit garam, sos tiram dan tepung jagung.

Kukus lagi sampai isi dah masak. Jika isinya daging yg dah masak, tak payah kukus lagi.

No comments: